از آینده بیاموزیم: افق ۵۰ سال آینده گاوهای شیری و مزارع گاوشیری
رستم عبداللهی |
۰۱ آبان ۱۳۹۷

اخیراً گروهی از اساتید دانشگاهی از کشورهای آمریکا، انگلیس، سوئد مقاله ­ای در مورد ۵۰ سال آینده مزارع گاوهای شیری و صنعت گاو شیری در ژورنال Dairy Science منتشر کردند که علاقه مند شدم خلاصه­ ای از آن را به عنوان موضوع این ماه بنویسم.

در سال ۲۰۶۷ جمعیت جهان به ۱۰٫۴ میلیار نفر خواهد رسید که ۸۱ درصد آنها در افریقا و آسیا ساکن هستند. حدود ۵۰ درصد از جمعیت جهان در ۱۰ کشور چین، هند، نیجریه، آمریکا، پاکستان، اندونزی، کنگو، اتیوپی، برزیل و بنگلادش ساکن خواهند بود. مقدار زمین قابل کشت برای تولید غذا به حدود ۰٫۱۵ هکتار به ازای هر فرد کاهش خواهد یافت. دمای هوا در مناطق گرمسیری و معتدل به ویژه نیمکره شمالی زمین افزایش خواهد یافت و این باعث می شود فصول کشت و همچنین مزارع گاوشیری مناطق خشک به ارتفاعات شمالی کشیده شود. درآمد سالیانه مردم دنیا در طول ۵۰ سال آینده افزایش پیدا خواهد کرد و به دلیل اینکه لبنیات نسبت به مواد غذایی دیگر، مواد ضروری بدن انسان را تامین می کند مصرف لبنیات افزایش خواهد یافت. مزارع گاو شیری در کشورهای در حال توسعه مدرنیته می شوند و تولید شیر به ازای هر گاو افزایش خواهد یافت مثلا در کشورهایی که سیستم پروشی پیشرفته دارند میزان تولید شیر دوبرابر خواهد شد. جمعیت گاو شیری دنیا  در سال ۲۰۱۴ برابر با ۲۷۴ میلیون برآورد شده است ((FAOSTAT, 2017).). برای تامین نیاز لبنبات جمعیت جهان در سال ۲۰۶۷ باید ۶۰۰ میلیون تن شیر بیشتری نسبت به امروز تولید شود و بنابراین نیاز است میانگین تولید شیر یک گاو در دنیا که در سال ۲۰۱۴ برابر ۲۴۰۵ کیلوگرم بوده به ۴۵۳۱ کیلوگرم برسد (شکل ۱).

شکل ۱٫ تعداد گاو (برحسب میلیون) و میانگین تولید شیر سالیانه ۱۰ کشور که در سال ۲۰۱۴ بیشترین جمعیت گاو را داشته اند.

سوداوری مزارع گاو شیری عنصر کلیدی پایداری آنها خواهد شد. بهبود ژنتیکی تاکید بیشتری  بر روی مناطق کد کننده ژنوم، غیر کننده اپی ژنومی و میکربیوم گاو خواهد داشت. انتخاب ژنومی در کنار فناوری های تولیدمثلی فاصله نسل گاو شیری را به کمتر از یکسال خواهد رساند. ژن های عمده ای برای صفات تحمل به گرما و سلامتی پیدا خواهند شد و از طریق ویرایش ژن در داخل نژادها و بین نژادها اصلاح میشوند. لاین های گاو شیری برای تولیدات اورگانیک یا با محصولاتی با کیفیت ویژه به وجود خواهند آمد. صفات سلامتی؛ راحتی، راندمان خوراک و تولید متان وارد شاخص های انتخاب خواهند شد.

 تعداد مزارع گاو شیری کمتر اما اندازه مزارع بزرگتر خواهد شد. در تاسیسات و سیستم های مدیریت گاوهای شیری بر اساس سن و مرحله تولید گاوهای شیری ادغام هایی  افقی صورت خواهد گرفت. سیستم های اتوماتیک، ربات ها و سنسورها جایگزین بسیاری از نیروهای کارگری مزارع خواهد شد.

مدیریت اپی ژنوم و میکربیوم بخشی از برنامه های مدیریتی گله های گاوشیری خواهد شد. نوآوری ها و ابداعات در تجهیزات گاوداری سلامتی گاوها را بهبود خواهد  داد و اجازه میدهد گاوها راحت تر رفتار طبیعی خود را بروز دهند. گله ها به عنوان سوپرارگانیسم دیده می شوند و هر گله به عنوان یک واحد مشاهده­ای مطالعه می شود و منجر به بهبود در تولید، سلامتی و راحتی گاوهای شیری خواهد شد و نهایتا ساختار زراعت و پایداری مزارع گاوشیری را بهبود خواهد داد. به طور کلی با به روز شدن فناوری ها و تاکید بر سلامتی و ماندگاری، سودآوری گله­ های گاو شیری بیشتر خواهد شد و با پایداری کشاورزی در سال ۲۰۶۷، مزارع گاوشیری نیازهایی جهان را برای مواد غذایی ضروری مرتفع خواهند کرد.

منبع:

Britt, J. H., Cushman, R. A., Dechow, C. D., Dobson, H., Humblot, P., Hutjens, M. F., … & Stevenson, J. S. (2018). Invited review: Learning from the future—A vision for dairy farms and cows in 2067. Journal of dairy science۱۰۱(۵), ۳۷۲۲-۳۷۴۱٫

 
avatar
8 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
شریفیکوروش محمدیمحمد رضا منصوریانمحمد قادرزادهرستم عبداللهی Recent comment authors
جدیدترین قدیمی ترین بیشترین رای
دانشجو
دانشجو

سلام
خیلی عالی بود ممنون از مطالب خوب شما

صادق
صادق

سلام
مثل همیشه مبحث عالی بود.

حسینی
حسینی

سلام
آیا امکان سنتز نژادهای سازگار با کمبود آب یا ایجاد دام سازگار با مراتع فقیر از نظر پوشش و ترکیبات وجود داره؟
یا بهتر نیست بیشتر به دام هایی مانند گاومیش که توقع غذایی کمتری دارند و با خشکسالی و کمبود اب سازگارترند پرداخته شود؟
با تشکر

دانشجوی علوم دامی
دانشجوی علوم دامی

سلام
مطالب جالبی توجهی بودند، ممنون از زحمات شما

محمد قادرزاده
محمد قادرزاده

سلام تولید شیر بیشتر به ازای هر گاو در آینده احتمال ایجاد بیماریهای متابولیکی را هم بالا می بره به دلیل متابولیسم بیشتر جهت تولید شیر، انتخاب دام بر علیه برخی بیماریها یا دامهای مقاومتر هم تا حدی باعث کاهش نرخ تولید میشه چون اغلب همبستگی منفی بین صفات تولیدی و مقاومت به بیماری در دامها دیده میشه، منتها، ویرایش ژنوم تا حد زیادی میتونه برای این مسئله ناجی باشه! استفاده دقیق از ابزارهای مدرن در صنعت گاو شیری مثل جی پی س، دوربین های مدار بسته یا استفاده از حسگرهای متصل با ایمپلنت در بدن دام، اندازه گیری دمای… بیشتر

محمد رضا منصوریان
محمد رضا منصوریان

سلام
بسیار عالی، ممنونم…. چیزی که در عمل داریم میبینیم بصورت یک مقاله معتبر در اختیارمون قرار گرفت. متشکریم

کوروش محمدی
کوروش محمدی

سلام و ارادت آقای دکتر عبداللهی

عالی بود. دستتون درد نکنه.

شریفی
شریفی

مطلب بسبار جالب و قابل تاملی بود. تشکر آقای دکتر