با وجودی که ممکن است فکر خوردن حشرات برای برخی از شما چندشآور باشد اما باید قبول کنیم که در حال حاضر بیش از دومیلیون انسان در کره زمین از حشرات تغذیه میکنند. به اعتقاد بعضی ها حشرات غذای نسل آینده خواهند بود! شاید برای شما هم برای اولین بار باشد که شنیده باشید کمپانی Hendrix Genetics اقدام به راه اندازی برنامههای اصلاح نژاد حشرات به عنوان یک تبدیل کننده با راندمان بالا مواد آلی به بیوماس کرده است و حشرات را به عنوان یک منبع بالاقوه غذای با کیفیت نام برده است.
از دیرباز از حشراتی مانند زنبور عسل ، کرم ابریشم، ملخ، جیرجیرک و … به عنوان منابع خوراکی، الیاف و غیره استفاده شده است. به عنوان مثال در گذشته در کشور مالی کودکان در برخی از روستاها از ملخ ها به عنوان چاشنی غذا استفاده میکردند اما از سال ۲۰۱۰ به بعد، با رواج استفاده از آفت کشها برای حداکثر بهرهوری در زمینهای زیر کشت کتان و متعاقباً کاهش جمعیت ملخها و ترس کودکان از مسمومیت با بقایای آفت کشهای موجود در بدن ملخها، به دلیل سوئ تغذیه به ویژه کمبود مواد پروتئینی شیوع بیماری کواشیورکور در آنها افزایش پیدا کرده است.
در حال حاضر کمپانی Protix به همراه کمپانی Hendrix Genetics اقدام به اصلاح نژاد حشره ای به نام Black Soldier Fly کرداند و برای این منظور ۴۵ میلیون یورو بودجه تخصیص داده شده است. از این حشروه به عنوان خوراک آبزیان، خوراک دام و غذای انسان استفاده میگردد. طول عمر این حشره ۵ تا ۷ روز است.حشرات بالغ به غیر از آب هیچ چیزی نمیخورند و به انسان هم نزدیک نمی شوند و نه نیش می زنند و نه زخم. ناقل هیچ بیماری خاصی هم نیستند. یک حشره بالغ بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ تخم در هر بار میگذارد و تقریباً بعد از ۴ روز به لارو تبدیل میشوند و لاروها بعد از حدود ۳ هفته به مرحله شفیرگی میرسند. لاروهای این حشره به عنوان یک ماده غذایی سرشار از پروتیئن و مواد معدنی برای مصارف انسانی استفاده میگردد. لارو این حشروه حاوی ۴۲ % درصد پروتیئن، ۲۸% چربی و غنی از کلسیم و بسیاری از مواد معدنی و ویتامینی است. مزه لاروها بسیار خاص بوده و وقتی پخته می شوند بویی شبیه سیب زمینی آب پز می دهند.
شکل ۱٫ Black Soldier Fly
مقالهای مروری اخیراً در این زمینه در ژورنال food منتشر شده است با عنوان Review of Black Soldier Fly as Animal Feed and Human Food که به طور مفصل به مزیت های بالاقوه محصولات و قابلیت های این حشره در تبدیل ضایعات خوراکی و کود به خوراک دام و غدای انسان اشاره کرده است.
با توجه به بحثهایی که امروزه در ارتباط با رقابت انسان و دام برای مواد خوراکی می شود و پیش بینی افزایش اندازه جمعیت به ۹ میلیارد تا سال ۲۰۵۰ و نیاز به افزایش دوبرابری تولید غذا، به نظر میرسد در آینده استفاده از حشرات به عنوان مواد خوراکی سرشار از مواد پروتیئنی به میان خواهد آمد. حامیان مصرف گوشت حشرات می گویند یک گاو برای تولید یک کیلوگرم گوشت باید ۸ کیلوگرم خوراک مصرف کند و تنها ۴۰% لاشه آن قابل مصرف است اما یک جیرجیرک برای تولید یک کیلوگرم گوشت تنها ۱٫۷ کیلوگرم خوراک مصرف میکند و ۸۰درصد آن نیز قابل مصرف است. حشرات نسبت به گاو و خوک مقدار کمتری گازهای گلخانهای و آمونیاک دفع میکنند و به فضای کمتری نیز برای پرورش نیاز دارند. از طرف دیگر حشرات میتوانند از ضایعات انسانی و دامی تغذیه کنند و در نتیجه آلودگیهای زیستمحیطی را کاهش دهند و در نهایت ریسک اینکه یک حشره بیماری های عفونی زئونوز (zoonotic infections) را انتقال دهد خیلی کمتر از ریسک انتقال بیماری از طریق خوک، طیور و گاو مانند بیماری آنفولانزا است. با این حال، ممنوعیت خوردن حشرات در برخی از ادیان و فرهنگ ها وجود دارد و در برخی از کشورها منع های قانونی به دلیل اینکه حشرات از ضایعات تغذیه می کنند وجود دارد و اخیراً اتحادیه اروپا اجازه استفاده از حشرات برای تغذیه آبزیان را صادر کرده است. برای اطلاعات بیشتر به منابع زیر رجوع کنید.
https://www.nature.com/scitable/blog/labcoat-life/why_should_we_eat_insects
Wang, Y. S., & Shelomi, M. (2017). Review of Black Soldier Fly (Hermetia illucens) as Animal Feed and Human Food. Foods, ۶(۱۰), ۹۱٫
Holt, V.M. Why Not Eat Insects? Field & Tuer, Leadenhall Press: London, UK, 1885; p. 99.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (2013) Edible insects: Future prospects for food and feed security. http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm
سلام با توجه به اینکه شرکت هندریکس ژنتیک که یک هلدینگ تخصصی و بزرگ در زمینه اصلاح نژاد اکثر گونه هاست، احتمالا جوامع و مشتریان این نوع رژیم غذایی رو هم پیش بینی کرده باشه! البته با توجه به مسئله جهانی بحران آب در دنیا و تغییرات جوی زمین و کمبود مواد غذایی بحث افزایش گرایش جهانی به حشره خواری تا حدودی قابل توجه هست، اما با توجه به شرایط فرهنگی و هنجاری جامعه ایرانی شاید علاقه و گرایش به گیاهخواری اولویت بیشتری نسبت به مصرف حشرات به عنوان غذا داشته باشد، شاید هم بشه این سئوال رو مطرح کرد… بیشتر
سلام
بحث واقعا جالب و زیبائی بود. چطوریه کشور های اروپائی و آمریکایی که طرفدار حقوق حیوانی هستند دست به چنین کاری زدند؟
همانطوری که از گوشت و تخم مرغ به عنوان غذا استفاده میشه از لارو حشرات هم میتونه برای غذا استفاده بشه. لذا مشکل حقوق حیوانات نیست فعلا بحث روی مسائل بهداشتی و عوارض مصرف این نوع خوراک ها هست که اگر سازمان بهداشت جهانی تایید کنه و بگه منع قاونی نداره کشورهای زیادی در این زمینه سرمایه گذاری خواهند کرد.
سلام و وقت بخیر کشورهای غربی هیچ وقت حقوق حیوانات را رعایت نکرده اند که در این مسائل هم بخواهند رعایت کنند. در ظاهر بله حیوانات رو حتی به انسان بزرگسال نیز ارجح می دونن، اما با نگاهی اجمالی به فعالیت های کمپانی های مختلف من جمله اصلاح نژادی در کلیه ی زمینه ها (گوشت و … از حیوانات اهلی تا تهیه لباس گران قیمت از پوست راسو و …) تا رفتارهایی که شهروندانشون با حیوانات (عقیم کردن حیوانات خانگی، جشن های مربوط به گاوبازی و ….) برای سرگرمی خودشان انجام میدهند، همه نشان از نقض حقوق حیوانات است. اما… بیشتر
ممنون از نظر شما آقای بهلولی! انشالله هر کجا هستید شاد و خرم باشید!
با سلام
در قدم اول استفاده از حشرات برای حیوانات هست احتمالا در آینده جایگزین مکمل های پروتینی نظیر لیزین و .. خواهند شد در طبیعت هم اگر نگاه کنین مرغ ها حشرات را می خورن . دوستمان که فرمودن حقوق حیوانات من متوجه نشدم. به نظر من حقوق حیوانات چه اروپا چه در آمریکا رعایت نمی شود وقتی خروسها در نژادهای تخمگذار کشته می شوند و … حشرات جای خود دارد. در جواب آقای دکتر عبداللهی عرض کنم که شرکت تولید حشرات وجود دارد فقط الان متخصص ژنتیک برا شرکت می گیرن .
ممنون و متشکرم از نظر شما!از اینکه مطالب را دنبال می کنید و ما را از نظرات خودتون بهره مند می کنید سپاسگزارم!
سلام علیکم
خسته نباشید
باتوجه به این که گونه مگس سرباز سیاه مصرف غذایی به عنوان تغذیه طیور و ماهی داره، آیا قابلیت دسترسی به این گونه (جهت شروع تولید) در داخل کشور ما وجود داره؟
سلام
. از یکی ازهمکاران رشته حشره شناسی دانشگاه تهران سوالاتی را در مورد این حشره پرسیدم ایشون می گفت نام فارسی برای این حشره وجود نداره و ظاهرا توی اروپا وجود داره. به همین دلیل مطمئن نیستم توی ایران وجود داره یا نه
با تشکر
سلام خسته نباشید آقای دکتر با مطالب به روزتان
چند سوال
اصلاح نژاد حشرات از همان اصول اصلاح نژاد دام و طیور تبعیت میکند؟
چه صفاتی ارزش اقتصادی در حشرات دارند و نحوه توارث آنها چگونه است؟
داده برداری در حشرات باید با دستگاههای خاص صورت گیرد یا اپراتور انسانی هم میتواند؟
در کشور ما کدام یک از همکاران در این زمینه کار کرده اند؟
اگر مقاله های بیشتری در مورد نحوه پرورش و نوع غذای مصرفی حشرات دارید لطفا به اشتراک بگذارید
سلام آقای وطنخواه اصول اصلاح نژاد هم مشابه است هم مشابه نیست. مشابه است از این نظر که هدف اصلاحی در دام و طیور و حشرات افزایش پیشرفت ژنتیکی است. مشابه نیست زیرا که در حشرات مکانسیم تعیین جنسیت و قوانین توارت آن با قوانین مندل فرق می کند که بستگی به نوع پلوییدی حشره دارد. در ارتباط با ارزش اقتصادی فعلا تاکید بر روی استفاده از لارو این حشرات برای تغذیه طیور و ماهی هست و دقیق چه صفاتی اندازه گیری می شوند و از چه دستگاهایی استفاده می کنند اطلاع ندارم. ایمیل هایی زیادی از افراد متعددی در… بیشتر
سلام میخام این حشره رو پرورش بدم از کجا میتونم لارو یا شفیره تهیه کنم لطفا راهنمایی کنید ممنون
سلام میخام این حشره رو پرورش بدم از کجا میتونم لارو یا شفیره تهیه کنم لطفا راهنمایی کنید ممنون
hamedmoezzi2121@gmail.com
سلام
همانطوری که قبلا هم در جواب دیگر بازدیدکنندگان عرض کردم در این زمینه اطلاعاتی ندارم و مطمئن نیستم که در ایران این حشره در حال حاضر پرورش داده می شود یا نه!