“اگر بهترین هاپلوتایپ ها یا ژنها از همه گاوهایی که تا به امروز ژنومیک شده اند گرفته شوند، می توانیم گاوی را تولید کنیم که شاخص شایستگی یا net merit برابر با ۷۵۱۵$ را داشته باشد.” (Paul VanRaden ). اینچنین موجودی ممکن است رویایی به نظر برسد چرا که در حال حاضر حداکثر NM برابر ۱۰۰۰$ است که به گاو نری به نام DE VOLMER DG SUPERSHOT تعلق دارد.
اگر به میزان پیشرفت سالیانه در میزان NM که برابر با ۸۰$ است نگاه کنیم، حدود ۸۱ سال طول می کشد تا به گاوی با NM برابر با ۷۵۱۵$ برسیم. حال سوال این است آیا اینچنین گاوی قابل دستیابی است و همچنین آیا تکنولوژیهای نوین میتوانند در این راه ما را کمک کند تا به میزان پیشرفت سرعت دهد.
از زمان به کارگیری عملی انتخاب ژنومیک در صنعت گاوشیری، پیشرفت ژنتیکی شتاب بیشتری گرفته است. بیشتر این پیشرفت از کاهش فاصله نسل حاصل شده است. گاوهای ماده در حال حاضر ۱۸ ماه زودتر به عنوان مادر گاوهای نر (bull mothers) انتخاب می شوند و پدران گاوهای نر (sires of sons) حدود ۲۴ ماه تا ۳۶ ماه زودتر از آنچه قبلا انتخاب می شوند انتخاب می شوند.
حال سوال این است فناوری ها چطور میتوانند به ما کمک کنند تا تمامی آلل ها و یا هاپلوتایپهای مطلوب را در یک حیوان جمع کنیم. در قدیم از Crossbreeding در کنار Backcrossing برای این منظور استفاده میشد ولی تجربه نشان داده که تلاقی گری نمی تواند چندان موثر باشد. در طی چندین سال اخیر فناوری هایی مانند جایگزینی ژنها (ایجاد موجودات تراریخت) و همچنین ویرایش بازهای DNA (Gene editting) ارائه شده است که میتوانند در این راه امیدوار کننده باشند. فناوری دیگری که در تئوری میتواند در این راه موثر باشد RNA guided genome targeting است که گفته می شود میتواند در سطح وسیع آلل های نامطلوب را حذف کند و با آلل های که مطلوب هستند جایگزین کند. سپس اگر سلولی ایجاد شد که در آن همه آللهای مطلوب بیان شدند به کمک شبیه سازی میتوان آن سلول را کلون کرد و Super cowرا تولید کرد.
سلام
وقت بخیر آقای دکتر
مثل همیشه تاپیک خیلی خوبی بود.
امیدوارم با حضور بزرگانی همچون شما شاهد پیشرفتهای بسیار چشمگیر در عرصه اصلاح نژاد باشیم.
راهتون روشن استاد ارجمندم
با سلام در تکمیل مبحث مورد اشاره در رابطه سیستم ویرایش ژنومی (کریسپر ) بخش شناسایی کننده DNA هدف، از جنس RNA است، یک سیستم اکتسابی هست که وقتی باکتری با عوامل خارجی مورد هجوم قرار میگیره با این سیستم باعث حذف عامل ژنتیکی مهاجم میشه، این سیستم کلاسهای مختلفی داره سیستم کلاس II باکتری، CRISPR-Cas9 برای سلولهای یوکاریوتی بهیه شده، و مهمترین و پرکاربردترین این سیستم هاست، این سیستم کریسپر سه بخش داره: crRNA، tracraRNA و پروتئین اندونوکلئاز ۹ یا همون Cas9. crRNA بخشی از ژنوم مهاجم محسوب میشه که در آرایه های تکراری جایگاه ژنی کریسپر ذخیره میشه،… بیشتر
بسیار عالی! از توضیحاتتون متشکرم!